čtvrtek 5. června 2014

V srbské Rudnici nalezeno 34 zabitých Albánců

Forenzní technici dosud vyjmuly 34 těl zabitých kosovských Albánců z kamenolomu Rudnica v srbském okresu Raška, který bezprostředně sousedí s Kosovem. Odhaduje se, že na uvedené lokalitě může být uloženo až 250 tělesných pozůstatků.

Masový hrob v Rudnici vznikl v létě roku 1999 jako sekundární pohřebiště po spojeneckém bombardování Srbska a Černé Hory. Srbské politické vedení se tehdy snažilo před mezinárodní veřejností a haagským tribunálem utajit oběti srbsko-albánského ozbrojeného konfliktu. Krátce po válce byla na uvedené lokalitě postavena budova, která nyní musela být do základů zbořena. Exhumace probíhá od letošního dubna a s největší pravděpodobností bude trvat ještě několik měsíců.

Rudnica není jediným utajeným masovým hrobem zavražděných Albánců mimo Kosovo. Na policejní střelnici Batajnica v Bělehradu bylo roku 2001 exhumováno dokonce 705 těl, na policejním polygonu v Petrovu Selu 77, v jezeře Perućac 48 a v nákladním chladícím vozu, který byl nalezen v Dunaji u Kladova, dalších 86.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.